Történelmi babaszobrok

Kattintson ide a képgaléria megtekintéséhez!

Helyszín:

Rátkay-Átlók Galéria
1204 Budapest, Klapka utca 48.

Illyés Borbála 1993 óta foglalkozik történelmi viseletbe öltöztetett porcelánbabák készítésével. A babákat és a ruhákat is maga készíti.

 

A fej, a kezek és a lábak porcelánból, a test többi része kitömött nemezből készül.

A ruhák anyaga, színe, mintázata valamint a kiegészítők az adott kor öltözködési kultúráját igyekszenek tükrözni, épp úgy, mint a babák karaktere és testaránya.

Munkáit először 2000-ben mutatta be kiállításon. Ezt több kiállítás követte, majd 2003-ban felkérték, hogy egyenruhás szoborbabákat készítsen a hollókői Postamúzeum állandó kiállítása számára. Ezután a kőszegi és a balatonszemesi Postamúzeumba is kerültek munkái. 2004-ben a Pesterzsébeti Múzeumban kiállított anyagot az alkotó a múzeum gyűjteményének adományozta. A Rátkay-Átlók Galéria megnyitásával lehetőség nyílt arra, hogy ezt a különleges anyagot ismét elérhetővé tegyük a közönség számára egy állandó kiállítás keretében.

A kiállításon látható szoborbabák a divat változásait mutatják be a XIII. századtól a XX. század elejéig. A XVIII. századtól, azaz az ipari fejlődés nagyarányú fellendülésének kezdetétől, a divat is sokkal gyorsabban változott. Az új anyagok és technikák segítségével lehetővé vált merészebb, változatosabb szabások kialakítása. Ezért ettől az időszaktól kezdve szinte 10 évente újabb divatirányzat jött létre. Majd a XIX. század végétől egészen a harmincas évekig már 5 évente jelentkeztek az új formák a divat világában.

Épp e gyakori változások miatt, ez a kamara kiállítás csak egy-egy hosszabb, ismertebb történelmi korszak legjellemzőbb formáit szándékozik bemutatni. A babák ruháinak anyaga és a kiegészítők zömmel a XX. század elejéről származik.

A kiállításon láthatók még Illyés Borbála textil magángyűjteményének gyöngyszemei, és egy, az 1810-es évekből származó francia ruhaderék, alsónadrág és alsó ing az 1900-as évekből, valamint különleges csipkegallérok és stólák.

Bízunk benne, hogy eljövendő "kis és nagy" látogatóink nem csak az oly népszerű egyedi készítésű babákban gyönyörködnek majd, hanem közelebbről megismerik az öltözködéstörténet nagy korszakait s azok jellegzetes viseleteit, kiegészítőit.