Helytörténeti kiállítás

Kattintson ide a képgaléria megtekintéséhez!

Helyszín:

Pesterzsébeti Múzeum
1203 Budapest, Baross u. 53.

A látogató a kiállításon először Dél-pest régészeti emlékeiről kap áttekintést. Az őskori és a középkori tárgyi anyag mellett - amelyet a Budapesti Történeti Múzeumtól kölcsönzünk - az ásatásokat bemutató ismertető és jelentős képanyag látható.

Ezt követi a település alapításának bemutatása: Erzsébetfalva és Kossuthfalva névadói, alapító okiratok és történeti dokumentumok, a területről készült térképek és a település alapítóinak portréi.

Egy óriástérképen megtekinthető Erzsébetfalva 1905. évi utcaszerkezete.

Ezután a látogatók a városalapítást követő hivatali dokumentumokat, a városalapítók tevékenységét, a városfejlesztés történetét követhetik nyomon. Pecsétek és egyéb tárgyak mellett itt látható Nagy Győri István pesterzsébeti főjegyző ünnepi öltözete is. A polgári élet hangulatát idézi a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből származó Suda-bútorral berendezett korabeli szalon, és családi fotók.

Ezt követően a helyi vallásos élet és az oktatás emlékeit mutatjuk be képek, dokumentumok segítségével. Az iparosok és kereskedők világát gazdag tárgyi anyaggal, fotókkal és korabeli hírdetésekkel elevenítjük fel. Erzsébetfalva, Pesterzsébet kulturális életében meghatározó szerepet játszottak a helyi mozik, színházi kezdeményezések a különböző iparoskörök, dalárdák, egyletek hagyományai. Ezt követi a XX. század első felét idéző konyharészlet, helyi eredetű bútorokkal, használati eszközökkel, dísztárgyakkal. A település legtöbb nevezetes épülete a XX. század fordulóján épült. Korabeli tervrajzok, fényképek, képeslapok segítségével mutatjuk be a város legjellegzetesebb utcáit, tereit, épületeit.

A kiállítást egy érdekesség zárja: Illyés Borbála helyi iparművész múltidéző makettje az 1910-es évekből származó képeslap alapján készült.